Sentiment, onze grootste valkuil!
“Vooruitgang bereiken we niet door vast te houden aan hedendaags sentiment en waarheden uit het verleden. Actuele feiten en kennis brengen ons juist wél verder als BV Nederland,” zegt John Kooning. Ontwikkelingen staan nooit stil, innovaties volgen elkaar razendsnel op. Iedereen staat met elkaar in verbinding. Concurrentie van metaalverwerkende bedrijven van ver over de landsgrenzen, dikwijls is de locatie geen voordeel meer. Wereldwijd is er hetzelfde aanbod qua machines, tooling, robotarmen, software, etc. Kortom ook ‘het materieel’ maakt niet het verschil voor het Nederlandse bedrijfsleven. Het onderscheidend vermogen zit hem in kennis en vaardigheden. Het slim produceren!
Slim produceren
“Als Nederlandse maakindustrie moeten we met z’n allen, van toeleverancier tot bedrijfseigenaar, de boodschap uitdragen dat educatie cruciaal is. Een leven lang leren is zó ontzettend belangrijk. Enkel met actuele kennis en dus constante educatie kunnen we onze voorsprong behouden. Met kundige mensen maken we samen het verschil. Samen, want bedrijfsprocessen beïnvloeden elkaar continu. De oplossing is om aandacht te hebben voor alle facetten en dus intensief en constructief samen te werken,” vertelt John Kooning.
“Tijdens de gesprekken met onze klanten nemen we ze mee in de techniek van onze oplossingen en laten we ze die begrijpen. Daarna gaan we pas meer de diepte in, dan ontstaan er mooie constructieve discussies over zienswijzen, ideeën, feiten en fabels. Door elkaar uit te dagen behaal je samen het beste resultaat,” vertelt John verder.
Gaten in kennis
Veel bedrijven laten mensen bepaalde vastgestelde werkzaamheden doen. Maar of de medewerkers ‘het waarom’ snappen is soms de vraag. Dit laatste stukje kennis wordt steeds belangrijker. Momenteel worden werkzaamheden meer en meer geautomatiseerd. Het proces kun je alleen bewaken en verbeteren wanneer je het snapt. Dat is altijd het begin. Om het proces te snappen is een bepaald niveau van basiskennis nodig.
Vaak blijven hiaten in kennis verborgen. Mensen zijn terughoudend in het stellen van vragen of het aangeven dat ze iets niet helemaal snappen. “Je denkt alles te weten, maar je weet zelf niet, wat je niet weet. Externe specialisten, zoals CRAFT Education®, kunnen het kennisniveau van jou en je personeel in kaart brengen door bijvoorbeeld assessments. Dat geeft inzicht in de competenties van de medewerker, zónder daar een oordeel aan te hangen. Op basis van dat inzicht kan er een opleidingsplan op maat gemaakt worden,” vertelt John Kooning.
Educatie voorop, techniek volgt
“Ik ervaar regelmatig dat de aankoop van een machine een makkelijkere aanschaf is dan scholing voor personeel. Maar om de machine voor de volle 100% uit te nutten, zijn juist de kennis en de vaardigheden van de operator cruciaal. De operator maakt uiteindelijk het verschil tussen een ‘gewoon goed’ en ‘top’ resultaat. We moeten investeren in vakmensen. Investeer in vakmensen en de techniek zal de rest voor je doen,” zegt John Kooning.