In gesprek met… Jorg Eichhorn - Key Accountmanager bij MCB  introductie afbeelding
In gesprek met… Jorg Eichhorn - Key Accountmanager bij MCB
Home » Nieuws » In gesprek met… Jorg Eich...

Metaal, kennis en samenwerken, we love it!

MCB is naast leverancier van metalen ook een kennisleverancier over de eigenschappen en toepasbaarheid van de verschillende metalen. Het aloude MCB boek wordt niet voor niets ook wel de ‘Metaalbijbel’ genoemd. Jaren geleden ontdekte MCB dat veel nieuwe medewerkers een kennistekort hadden op het gebied van de materialen die ze gingen verkopen. Metaalkunde was en is nog slechts bij enkele studierichtingen een onderdeel van de opleiding. Daarnaast werden er ook regelmatig werknemers aangenomen zonder technische opleiding. Vanuit die interne behoefte is MCB zelf materiaal cursussen gaan ontwikkelen en gaan doceren. Al snel bleek dat er vanuit de klanten ook behoefte was naar kennis over metaal en de (on)mogelijkheden. Zo ontstond MCB Campus; wijs in metaal. Een initiatief van MCB om de kennis van metaalkunde in de maakindustrie op peil te houden. Alle geïnteresseerden kunnen zich daar nog steeds aanmelden voor de verschillende metaalkundeopleidingen.

Belang van materiaalkennis wordt vaak vergeten
Jorg Eichhorn: “Kennis van de materiaaleigenschappen is zeker zo belangrijk als de CNC machine of tooling. Je moet weten wat je met het metaal kan én ook niet kan maken. Gebrek aan kennis over de materiaaleigenschappen zorgt uiteindelijk vaak voor productieproblemen of klachten voor de eindverbruiker. Helaas maken wij dit in de praktijk nog regelmatig mee. Door het volgen van een metaalkundeopleiding kunnen problemen en klachten voorkomen worden. De juiste kennis helpt onze klant voor elk project de juiste materiaalkeuze te maken.”

Volledige procesautomatisering
De wereld om ons heen verandert in een razend tempo; digitalisering, robotisering, automatisering, ketenintegratie, Industry 4.0 zijn inmiddels dagelijkse onderwerpen van gesprek. Robotisering en automatisering nemen al steeds meer een vlucht in de praktijk, met als gevolg meer en meer standaardisatie. De toleranties zijn minimaal. Dit geldt ook voor het gebruikte metaal. “Als je goede constante verspanende eigenschappen wilt hebben is het gebruikte basismateriaal uitermate belangrijk. Dat moet van een constante kwaliteit zijn. Daarom hebben wij een rigoureuze, maar noodzakelijke keuze gemaakt om samenwerkingen aan te gaan met specialistische leveranciers welke een constante materiaalkwaliteit leveren. Elke charge is volledig traceerbaar en kan desgewenst met certificaat geleverd worden. Veel klanten sluiten om de kwaliteit te borgen vaak een certificatenabonnement met ons af. Uiteindelijk wil je een rechtstreekse koppeling tussen producerende machine en materiaalleverancier met als ultiem doel het algehele proces, van bestellen tot uitleveren van vervaardigd eindproduct, te automatiseren”, aldus Jorg Eichhorn.


Engineering van producten, wie heeft welke kennis?
Tegenwoordig wordt bijna iedereen breed opgeleid. Allemaal generalisten. Veel specifieke kennis zit bij de verschillende toeleveranciers, zoals CNC machinebouwers, gereedschapfabrikanten en materiaalleveranciers, maar ook opleidingsinstituten zoals CRAFT Education brengen in de praktijk bruikbare kennis ter tafel. Combineren en van elkaar leren brengt ons allen verder. Samenwerking is dus in deze essentieel om alle veranderingen bij te kunnen benen. In deze tijd gaat het om de verbinding, elkaar het leven zuur maken heeft geen enkele zin. “Toen CRAFT Education interesse toonde in onze metaalkunde lesmodules zijn we direct met hen in gesprek gegaan. De klik was dermate dat er meteen ook gekeken hebben om een aantal van hun leermodules middels ons leerplatform MCB Campus aan onze klanten aan te bieden. Inmiddels hebben we verschillende e-learnings, klassikale en ‘in company’ opleidingen in ons aanbod opgenomen. We moeten met z’n allen het vakmanschap van de mensen op de werkvloer koesteren en borgen voor de toekomst”, zegt Jorg Eichhorn.