Technisch tekenaar

Technisch tekenaar

Bij de opleiding tot Technisch tekenaar werktuigbouw leer je direct aan de slag gaan met behulp van een CAD-systeem zoals Autodesk Inventor of SolidWorks. Het leren omgaan met deze pakketten is dan één van de hoofdonderdelen van het opleidingsprogramma. Tot in detail teken je het hele product of onderdelen ervan. Daarbij geef je de maten aan en voorzie je de tekening van bijschriften en verwijzingen. Je controleert de tekening en levert die op de voorgeschreven manier aan. Bovendien archiveer je de tekeningen die je maakt. Nauwkeurig en zorgvuldig werken zijn belangrijk om de gewenste kwaliteit te halen.

De tekenaar werktuigbouw vindt vooral zijn baan bij middelgrote en kleinere bedrijven. Het betreft met name toeleverende bedrijven van (half)producten. Hij is meestal werkzaam op de afdelingen tekenkamer, werkvoorbereiding of projectbureau. Hij tekent uiteenlopende producten of onderdelen ervan voor de metaalproductenindustrie, machinebouw of transportmiddelenindustrie.

Goede communicatieve en sociale vaardigheden zijn van groot belang voor de tekenaar werktuigbouw. Hij communiceert met veel afdelingen en is een belangrijke schakel in het bedrijfsproces.

Tevens zijn zorgvuldigheid en kwaliteitsbewustzijn belangrijke houdingsaspecten voor de tekenaar werktuigbouw. Beide bepalen in sterke mate de kwaliteit van de tekening en daarmee de efficiëntie van het productieproces en de kwaliteit van het eindproduct.

Je moet goed met anderen kunnen omgaan en overleggen. Je kunt doorgroeien naar werkvoorbereider.


Studieduur en start
De opleidingsduur is afhankelijk van het tempo van de lerende. Over het algemeen rondt een leerling deze opleiding binnen 1 jaar af.

De start van de opleiding is flexibel en kan wekelijks beginnen.

De opleiding Technisch tekenaar werktuigbouwkunde bestaat uit beroepsgerichte en generieke modules.

Aanmelden